Gratis videolespakket met indrukwekkende verhalen voor basisschoolleerlingen
Verhalen in Beeld: een indrukwekkend videolespakket voor kinderen
Het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ is een serie van 7 indrukwekkende verhalen, allemaal verteld vanuit een ander perspectief. Zo vertelt de bekende acteur Bram van der Vlugt (1934- 2020) hoe hij samen met zijn broertje en vader het bombardement in het Haagse Bezuidenhout overleefde. En Lukas (17 jaar) deelt het verhaal over hoe zijn opa en oma een Japans interneringskamp overleefden in Nederlands-Indië. De 7 verhalen zijn het stuk voor stuk waard om verteld te worden, doorverteld te worden aan kinderen. Om zo de toekomstige generatie van Nederland door middel van video’s en simpele opdrachten na te laten denken over oorlog, herdenken en het belang van vrijheid.
Kinderen actief betrekken bij hun rol in onze vrijheid
Het videolespakket benadrukt het belang om verhalen van generatie op generatie door te vertellen, omdat op die manier de vrijheid wordt doorgegeven aan de toekomst van Nederland. Aan iedere video is een opdracht gekoppeld om kijkende kinderen actief te betrekken bij hun rol in het behouden van onze vrijheid. Het lespakket heeft een modulaire opzet, zodat basisschooldocenten het naar eigen inzicht kunnen inpassen in het lesrooster. Het is ook mogelijk om één video naar keuze te gebruiken: ieder verhaal is los in te zetten. Het lespakket is ook te gebruiken door ouders die met hun kind stil willen staan bij complexe onderwerpen als ‘herdenken’ en ‘leven in vrijheid’.
Elke Botje, betrokken bij de ontwikkeling van het videolespakket, licht toe: “De verhalen inspireren kinderen, omdat deze op een voor hen begrijpelijke manier verteld worden, en stimuleren hen waar mogelijk zich in te leven én in actie te komen voor de ander. We vinden het belangrijk dat herdenken niet iets abstracts is, iets van ‘vroeger’. Het is juist iets heel concreets en van nu en de toekomst. In deze tijd, waarin velen van ons voor het eerst ervaren hoe het werkelijk is om ‘onvrij’ te zijn, is het misschien wel belangrijker dan ooit dat we kinderen – ondanks de lastige omstandigheden – actief deelgenoot maken van het nationale herdenkingsmoment op 4 mei. Op een manier die bij hen en in de huidige tijdsgeest past. Zodat we het belang van vrijheid doorgeven aan de toekomst van Nederland.”
Brede verspreiding: voor iedereen in Nederland
Het lespakket is gratis beschikbaar via het platform LessonUp. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen te bereiken, vertelt Elke : “We roepen alle scholen, docenten en ouders op dit initiatief zo breed mogelijk te delen. Hoe meer kinderen we in deze periode tot 4 mei kunnen bereiken, hoe beter!”