Opera levensverhaal George Maduro in theater Amare
In de nieuwe muziektheaterproductie Maduro wordt het verhaal van de jonge onbaatzuchtige oorlogsheld George Maduro, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam, het vrolijkste oorlogsmonument van de wereld, waarmee we hem nog altijd herdenken.
Oorlogsmonument
Als Madurodam zijn we heel blij met dit initiatief, het verhaal van George Maduro is de moeite waard om op zoveel mogelijk plekken en zo vaak mogelijk te vertellen. In Madurodam komt het verhaal van George Maduro tot leven op een groot scherm. Hier wordt zijn indrukwekkende levensverhaal verteld in beeld en geluid. Dat het nu ook live ten gehore gebracht wordt is extra mooi en verstrekt onze missie om het gedachtegoed van George Maduro levendig te houden en te verspreiden.
Vanuit onze rol als oorlogsmonument verbinden wij verleden en heden en maken we thema’s als het belang van herdenken en leven in vrijheid op een eigentijdse manier toegankelijk, met name voor kinderen. Met zijn onbaatzuchtige inzet streed hij voor de vrijheid van velen. En dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is al te duidelijk nu met de huidige oorlog in Oekraïne. Door het verhaal van George Maduro op deze manier te vertolken, blijft de herinnering aan hem én bovenal zijn verhaal levendig.
Levende herinnering aan George Maduro
De voorstelling Maduro focust op de tragische liefdesgeschiedenis van George Maduro en Hedda de Haseth Möller, die door oorlog en geloofskwesties van elkaar gescheiden worden. Ook passeren belangrijkste highlights in het leven van George Maduro de revue, zoals zijn manmoedige optreden in de eerste dagen van de bezetting en zijn uiteindelijke dood in concentratiekamp Dachau.
Na de oorlog vat Bep Boon van der Starp het plan op om een miniatuurstad te bouwen met beroemde, Nederlandse gebouwen, wat een naoorlogs symbool voor hoop en vrolijkheid wordt. Van de opbrengst wil zij studenten die aan tbc lijden en opgenomen zijn in het sanatorium in Laren te ondersteunen. Bep kent de ouders van George Maduro, een rijke Joods Sefardische familie uit Curaçao die hun enige zoon verloren zijn en een levende herinnering aan hem willen; het plan is gesmeed. De ouders schenken het startkapitaal en mogen daarmee de naam geven aan de miniatuurstad: het wordt Madurodam.
Samenwerking
Maduro is een productie van Amare en het Residentie Orkest in samenwerking met Kwekers in de kunst, De Dutch Don’t Dance Division en Rabarber. Operaregisseur Jeroen Lopes Cardozo tekent voor de regie, tekstschrijver is Pieter van der Waterbeemd en componist Bob Zimmerman schrijft de muziek voor Maduro.
De opera Maduro speelt van 1 t/m 7 september in Amare in Scheveningen en is zeker het bezoeken waard. Meer informatie? Zie de website van Amare.